Previous Next

Euro Palet Ölçüleri

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Ürünlerin ambalajlamasında ve taşınmasında en çok kullanılan ürün paletlerdir. Farklı kullanım alanları için çeşitli boy ve ölçülerde olan paletler, kalite açısından da farklılıklar göstermektedir. Ancak günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve standartları kabul görmüş olan palet çeşidi Euro palettir. Euro palet standartlarıAvrupa Standartları Komitesi tarafından belirlenmiş olup, ülkeler arası ticaretlerde kullanılan özelliklerdedir. Euro palet standartlarının aynı olması sayesinde ülkeler arasındaki ticari takaslar sonucu elde edilen paletler tekrar kullanılma imkânı sunmaktadır.

 

 Euro palet standartları ile kullanılan ağaçtan çiviye ve ebatlara kadar tüm özellikleri belirlenmiştir ve uygulama konusunda da çok katı kurallar vardır. Tabi ki bu katı kurallar Avrupa Ekonomik Alanı içerisindeki havuz sisteminde azalmaya neden olmuştur. Ancak uluslararası ticaretlerde uygulanan bu standartlar sayesinde sonraki kullanımlar için firmalara çok büyük kolaylıklar sağlanmıştır.

 Genel olarak kullanılan 2 tür palet vardır. İki girişli yani latalı palet ve dört girişli yani takozlu paletlerdir. Euro palette en yaygın olarak kullanılan ölçü 800 x 1200 ‘dür. Bu ebat birçok kapıdan geçer ve forklift ile de en kolay taşınan palettir. Ahşap malzemeden üretilen Euro paletlerin bir diğer önemli standardı da zararlı böcek ve haşerelere karşı fumigasyon ve ısıl işlemlerden geçirilmesidir. Bu zararlıların palete zarar vermesinin dışında, uluslararası ticaretlerde taşınarak, taşındığı ülkenin bitki örtüsüne zarar vermesini önlemektir. Bu konu ile ilgili uluslararasında çok katı kurallar getirilmiştir.